Nieuws

Pajopower VZW wordt Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei

Geschreven op

November 14, 2019

Het is ondertussen 10 jaar geleden dat een handvol geëngageerde burgers Pajopower vzw heeft opgericht. "Genoeg gepraat, laat ons de handen uit de mouwen steken", was het motto. Eén van de belangrijkste doelstellingen van Pajopower, naast sensibiliseren op vlak van energiebesparing en hernieuwbare productie, was het oprichten van een burgercoöperatie die investeert in lokale hernieuwbare zon en wind.

En daar is Pajopower vzw helemaal in geslaagd! Zo werd in september 2014 Pajopower cvba geboren. De vzw blaast 10 kaarsjes uit en stelt 4 mensen te werk.

Bart Vranken: Met 500 huisbezoeken en 1000 realisaties via onze groepsaankopen en een totale omzet van €2.500.000 bij lokale aannemers leggen we mooie cijfers voor.

Dankzij de samenwerking met alle gemeentebesturen uit de regio leggen we mooie cijfers voor: 500 huisbezoeken voor een energie-audit, 1000 realisaties van onze groepsaankopen isolatie en zonnepanelen ter waarde van €2.500.000 omzet voor de lokale aannemers en handelaars. Ondertussen begeleiden we ook scholen met hun energievragen en werken we aan een aantal projecten rond deelwagens en deelfietsen.” Beide organisaties zitten in een groeiscenario en willen klaarstaan voor toekomstige (klimaat)uitdagingen. Bart Vranken: “Voor ons het geschikte moment om elk zijn eigen weg te gaan. De coöperatie behoudt daarbij de naam 'Pajopower' en de nieuwe naam van Pajopower vzw wordt ‘Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei’.”

Links: Patrick Swyngedouw, voorzitter Pajopower cvba-so. Rechts; Bart Vranken; voorzitter Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei

Bart Vranken:Klimaatpunt wil de voornaamste duurzame partner zijn en blijven voor de gemeenten van het Pajottenland & Zennevallei bij de uitvoering van hun klimaatactieplannen.”

De missie van Klimaatpunt blijft dezelfde namelijk particulieren, gemeenten en andere publieke en private ondernemingen ondersteunen en ontzorgen in al hun projecten rond energiebesparing, hernieuwbare energie en (elektrische) deelmobiliteit. Klimaatpunt wil ook de voornaamste duurzame partner zijn en blijven voor de gemeenten van het Pajottenland & Zennevallei bij de uitvoering van hun klimaatactieplannen.

Patrick Swyngedouw: “De klimaatopwarming verplicht ons om op vele vlakken de krachten te blijven bundelen!”.

“Het feit dat onze wegen formeel scheiden, wil niet zeggen dat we in de toekomst niet meer zullen samenwerken, integendeel”, aldus nog beide voorzitters. Patrick Swyngedouw: “De klimaatopwarming verplicht ons om op vele vlakken de krachten te blijven bundelen!”.