Of we hier nog vele jaren blijven wonen, weten we niet want de kinderen worden groot. Maar we houden van dit charmante huis dat in 1938 gebouwd is en we willen het in eer houden. Nu de lening terugbetaald is, begonnen we aan een nieuwe renovatieronde. Aan een huis is altijd werk, dat beseffen we wel. Maar als we er dan toch geld in steken, dan doen we het liever meteen doordacht zodat we voor een hele poos veilig zitten.

Velen weten het nog niet, maar het is de bedoeling dat elke woning in Vlaanderen tegen 2050 even energiezuinig is als de nieuwbouwwoningen die vandaag worden gezet. Zo’n werken kosten natuurlijk wel wat, maar ze brengen ook op, voor het klimaat en ons wooncomfort. Maar ook de waarde van ons huis stijgt, we besparen op onze energierekening en kunnen nog wat premies meepikken.

Wij weten in theorie wel wat er moet gebeuren, op www.energiesparen.be/ikBENOveer lees je er alles over. Maar eens je er echt voor staat, kan je best wat onafhankelijk professioneel advies gebruiken én een duidelijk plan. Anders loop je risico dat je niet genoeg isoleert of de werken in een foute volgorde uitvoert, waardoor je uiteindelijk veel geld verspilt.

Via de groepsaankoop van de provincie kwamen we bij Klimaatpunt terecht. Binnen de twee weken stond BENOvatiecoach Philippe voor de deur. Een man met heel wat technische kennis die ons meenam op een drie uur durende tocht doorheen ons eigen huis. Elk hoekje en kantje hebben we bekeken en daarna de sterktes en zwaktes uitgebreid besproken. Een bijzondere ervaring, want je denkt je huis door en door te kennen…  Philippe zorgde voor een prachtige 3D-tekening en een gepersonaliseerd langetermijnplan. Dankzij hem weten we nu stap voor stap wat er ons te doen staat. 100 euro heeft het Benovatieplan gekost en dat was elke cent waard. Het mooie is dat je die 100 euro zelfs terugkrijgt van Klimaatpunt als je één BENOvatie uitvoert én daarvoor de premie aanvraagt bij de netbeheerder. We hebben al verschillende mensen warm gemaakt om beroep te doen op de BENOvatiecoach van Klimaatpunt, het is echt een aanrader. Hoe sneller je eraan begint, hoe sneller je van de voordelen kan genieten.

Sinds vorige week kunnen we drie grote werken van ons lijstje schrappen: het dak is dik geïsoleerd, de zonnepanelen liggen er en we hebben nu hoogrendementsglas. Dat is dus al klaar voor de toekomst. Nu even op adem komen en dan nog eens met Philippe overleggen over ons volgende project.

Véronique en Johan wonen met hun drie zonen in Beersel.