Klimaathelden

Bouw samen aan een klimaatvriendelijke stad

Wat is dat nu eigenlijk, klimaatverandering?

Deze vraag en vele anderen worden beantwoord via het educatiepakket Klimaathelden. Kinderen krijgen regelmatig beelden te zien van overstromingen, bosbranden en zien ook hier in België hoe het klimaat verandert: meer zware regenbuien en meer hittegolven. 

Klimaathelden biedt leerkrachten een praktische workshop waarbij leerlingen inzicht krijgen in wat klimaatverandering is, en leren hoe zij zelf ook kunnen bijdragen aan oplossingen en impact hebben. 

Doelgroep: 3e graad basis- en 1e graad middelbaar onderwijs.

Interesse in de Klimaathelden? Neem vrijblijvend contact op via info@klimaatpunt.be of 0468 56 92 60.

We bouwen samen aan een klimaatvriendelijk dorp of stad

De leerlingen bouwen in groepjes van 4 of 5 elk aan hun eigen klimaatvriendelijk dorp of stad. Dit doen ze aan de hand van een aantal thema's zoals wonen, energie, water, maar ook natuur, landbouw en mobiliteit.

Hoe willen ze wonen in hun dorp/stad, hoe produceren ze energie, waar halen ze hun voeding en hoe verplaatsen ze zich zijn een aantal van de vragen waar de leerlingen een antwoord op proberen te vinden.

De vragen en moeilijkheidsgraad zijn aangepast aan de leeftijd.

Hoe werkt het?

Door te onderzoeken, experimenteren, fantaseren, ... maken de leerlingen hun eigen dorp/stad. We laten de leerlingen al bouwend nadenken over hoe de verschillende thema's met elkaar in verbinding staan.  

Nadien delen de leerlingen hun bevindingen met elkaar, onder begeleiding van een ervaren gids. Ze leren van elkaar en kijken hoe de andere groepen het hebben aangepakt.

Waar hebben ze aandacht aan besteed? Waar kan het beter? Welk dorp of stad is nu het meest bestand voor klimaatverandering? Welke aspecten hebben ze over het hoofd gezien?

Door samen te werken, krijgen de leerlingen een geweldig leuke en leerzame ervaring.

Een korte kahoot-quiz geeft de leerlingen aan het einde van de workshop nog een aantal handvaten mee over wat ze zelf kunnen doen thuis en op school.

Alles wordt geduid aan de hand van een leerlingenbundel met extra informatie over het topic klimaatverandering. Zo kan de bundel later nog dienen voor verdere leerdoelen op school.

Praktisch

Beschikbaar vanaf mei 2024

Max. 25 deelnemers per groep

Start activiteiten: om 9u30 (aankomst tussen 9u & 9u15) en om 13u (aankomst tussen 12u30 & 12u45). Eén sessie zal ongeveer 2u30 à 3u in beslag nemen.

Reserveren kan nu al en doe je via het webformulier

Prijs: 2,5 €/leerling/halve dag met minimum van 45€ per groep

De workshop vindt plaats op de site van het plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12, 1755 Gooik.

Kijk zeker ook naar ons andere educatiepakket: De Wattmobiel. Meer informatie vind je hier.

Interesse?

De jaarlijkse bijdrage van een gemeente is afhankelijk van het aantal inwoners: