Regenwatercoach

Doe beroep op de regenwatercoach!

Advies & ontzorging bij het plaatsen van een ondergrondse regenwaterput en/of infiltratievoorziening in een bestaande woning

De voorbije zomers werden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Het ziet ernaar uit dat dit soort weersomstandigheden in de toekomst zal toenemen, zodat de noodzaak aan uitgebreide infrastructuur voor de beheersing van droogte en wateroverlast duidelijk is.

Bij hevige regenval is de plotse hoeveelheid hemelwater zo groot dat het water geen tijd heeft om te infiltreren in de bodem, en de afvoer het debiet niet kan verwerken, met lokale wateroverlast tot gevolg.

Door rondom je eigen woning een ondergrondse opvang en/of infiltratie van hemelwater op eigen terrein te voorzien, wordt de waterafvoer gebufferd en neemt het risico op wateroverlast af.

Het is zeker niet nodig om voor huishoudelijke taken leidingwater van drinkwaterkwaliteit te gebruiken: met regenwater kan je de wasmachine laten draaien, het toilet doorspoelen, poetsen in huis, de auto wassen, de planten in je tuin water geven of het terras schoonmaken.

Vaak gebruiken mensen leidingwater om die klussen te doen, maar zeker in tijden van droogte, waarin zuinig gebruik van (leiding)water noodzakelijk is, is het gebruik van regenwater een voordeel: voor jezelf want je bespaart aanzienlijk op de waterfactuur maar ook het klimaat vaart er wel bij. Regenwater bevat trouwens veel minder kalk dan drinkwater. Dat is beter voor de wasmachine, voor het wasgoed en voor de planten.

Wist je dat … je gemiddeld jaarlijks 600 l / m2 regenwater effectief kan opvangen? Een dak van 30 m2 vangt dus 18000 l regenwater op per jaar; dat is het gemiddelde jaarlijkse verbruik per persoon aan water voor wasmachine, toilet & schoonmaak.

De regenwatercoach komt ter plaatse en bekijkt samen met jou hoe je op een vlotte manier de nodige werken kan uitvoeren. De coach helpt je bij:

  • het bepalen van de grootte van je installatie,
  • geeft info over types pompen en filters,
  • maakt een schets, beschrijving en raming op van de uit te voeren werken,
  • kan je toeleiden naar aannemers,
  • kijkt na of er subsidies zijn,


De doelgroep van dit project bestaat uit inwoners:

  • met een bestaande woning;
  • waarvan de dakoppervlakte voldoende groot is om te worden aangesloten op een ondergrondse regenwaterput of infiltratievoorziening (niet uitsluitend een tuinhuis of andere kleinere gebouwen);
  • waarbij een regenwaterput kan worden aangesloten op de binnen installatie.

2024

Inwoners die in 2024 graag een afspraak maken met de regenwatercoach mogen dat laten weten via het invulformulier op www.regenwatercoach.be. De coach neemt dan binnen de 3 weken contact met je op.

Voor inwoners uit de gemeenten Dilbeek, Halle en Ternat is het advies gratis tot het maximum aantal is bereikt.

Voor inwoners van de andere gemeenten is het advies 399€.

.

Zit je nog met een vraag, vooraleer je de coach wil laten komen, mail of bel dan naar

Reindert De Schrijver, reindert.deschrijver@klimaatpunt.be, 0497/41.22.15 voor de gemeenten van Pajottenland & Zennevallei;.

Het project past binnen de Blue Deal en het Lokaal Energie- en Klimaatpact (werf 4).

Dit project wordt deels gefinancierd via de gemeente Dilbeek en Ternat. Dankzij deze subsidie kunnen 10 gratis begeleidingstrajecten per deelnemende gemeente worden aangeboden.

Interesse?

De jaarlijkse bijdrage van een gemeente is afhankelijk van het aantal inwoners: