Via ontzorging door een energiecoach, die de scholen stap voor stap begeleidt, en via coöperatieve financiering van renovatieprojecten willen wij het hoge energieverbruik in de vaak oude niet-performante schoolgebouwen en de lange wachttermijnen voor renovatieprojecten aanpakken.

Samen met de energiecoach gaan we het verbruik (verwarming, elektriciteit en water) meten en kunnen we snel zien hoeveel energie we kunnen besparen. Nadien onderzoeken we met welke ingrepen we snel en zonder kosten of met minimale investeringen kunnen starten: het veranderen van de regeling van de verwarmingsketel, het uitschakelen van computers, printers en digitale borden na schooltijd uitschakelen of het plaatsen van thermostaatkranen … Zo bespaart de school vlot 5 tot 20% energie.

Op die manier krijgen jullie ook inzicht in de energieboekhouding: een beter zicht op de energiefacturen en op de energiekost en het energieverbruik. De energiecoach is daarbij een onmisbare schakel in dit verhaal: niet enkel het meten van de gegevens is belangrijk, maar ook de analyse en de interpretatie ervan.

Vervolgens licht een energieadviseur het gebouw door en geeft aan welke renovatiewerken, zoals dakisolatie, vernieuwen van de verwarmingsketel, relighting, zonnepanelen, nog meer energiebesparing oplevert en geeft tegelijkertijd ook een inzicht in de renovatiekosten en de bijhorende energiebesparing die elke maatregel oplevert.

Met een concreet advies op maat en een financieringsplan via een lokale burgercoöperatie, kunnen de scholen stap per stap werken aan een klimaatvriendelijk gebouw.

De energiecoach begeleidt de school voor, tijdens en na de realisatie van de energetische renovatie.

Wat zijn de voordelen voor een school?

Een versnelde doorvoering van dringende investeringen met een maximale participatie van de gebruikers van de school. Directie, leerkrachten, ouders van leerlingen en buurtbewoners kunnen mee investeren in bijvoorbeeld dakisolatie, de vervanging van de oude verwarmingsketel, zonnepanelen, WKK of een warmtepomp;

Tot 50% kostenbesparing op de energiefactuur. Met de besparing kan de school investeren in andere duurzame projecten;

Een performanter schoolgebouw met comfortverhoging voor de gebruikers;

Een lange termijnvisie rekening houdend met de afschrijving en vervanging van de materialen;

Een klimaatneutraal gebouw tegen 2050.

Ook een energiecoach in je school?

Stuur een bericht naar duurzamescholen@pajopower.be of bel 0468/569.260